Bluffa

Något man bör kunna för att bli riktigt bra på poker är att bluffa men även att kunna se igenom en bluff. Man kan till och med använda sig av bluffande som en del av sin pokerstrategi. De flesta människor som sett en film eller TV-serie där det spelas poker har sett att bluffen ofta är ett viktigt element. Om man inte är insatt och inte spelat särskilt mycket själv så kan bluffen verka enkel, att det bara handlar om att inte visa att man egentligen har sämre kort än man visar i satsningsrundorna. Men bluffandet inom poker handlar om så mycket mer, du kan ju även bluffa och få det att verka som att du har sämre kort än du har för att de andra spelarna inte ska räkna med dig.

Läs dina motspelare

Ett av de största och viktigaste elementen i poker är att kunna läsa sina motspelare och att själv undvika att bli läst. Även här är bluffen en essentiell ingrediens. Kan du se om dina motspelare verkar nervösa, gör snabba oövertänkta bet eller väldigt långsamma så kan du får ett rejält övertag. Genom att veta hur dina motståndare beter sig i olika situationer kan du efter ett tag se mönster och lära dig hur du ska agera för att vinna på detta. Spelar du IRL kan det handla om svettningar, att klia sig på näsan, att leka med sina marker lite väl häftigt med mera, med mera. Online handlar det ofta om hur hårt folk spelar, hur snabba eller långsamma dom är när det är deras tur etc. Så småningom lär du dig hur någon spelar när hen har bra kort respektive dåliga kort och så vidare.

Vill du i slutändan vinna över dina motståndare och kunna ta över spelet är det helt nödvändigt att kunna bluffa och se igenom andras bluffar. Men för att bluffa bra krävs det att man gör det vid rätt tillfälle och med rätt förutsättningar. Här följer några av de tillfällen då det kan vara klokt att inte bluffa eller i alla fall att vara försiktig med det.

Stor vinstpott

Tänk på att när det är mycket pengar i potten så är folk lite extra på hugget och spänningen är större. Är det en stor vinstsumma ni spelar om kommer det alltså att bli betydligt svårare att bluffa och göra det bra. Många spelare känner sig mer utsatta och beslutsamma väldigt tidigt i spelet och kommer då inte att lägga sig hur enkelt som helst. Dessutom gäller det för dig som spelar att alltid ha en förståelse för dina motståndare, hur dem resonerar kring pottodds med mera.

Känd som bluffare

Tänk på var du spelar någonstans och mot vilka du spelar. Är du i ett pokerrum där du tidigare använt dig mycket av bluffande och dessutom spelar mot spelare som känner till dig som en bluffare. Ja då säger det sig kanske självt att chanserna att komma undan med en bluff för dig är väldigt små. Detta är dessutom något man vill undvika, ingen pokerspelare vill bli känd för att bluffa om det inte är så att ingen någonsin kan förutsäga om du bluffar eller inte.

Spel mot ovana pokerspelare

De flesta pokerspelare är väl medvetna om att det finns en del risker med att spela mot ovana pokerspelare. Det är nämligen så att en ovan spelare kan få för sig att syna med lite vilken hand som helst. Dem spelar löst och oförutsägbart om dem inte kan spelet ordentligt. Så att bluffa i en sådan situation kan bli väldigt riskabelt därför.